31 aug 2013

Tips and Tricks: Contactlenzen

Vandaag eens een artikeltje over contactlenzen! Sinds dat Iris en Mendy allebei contactlenzen dragen, leek het ons leuk om wat van onze tips en tricks mee te geven voor vooral de mensen die net beginnen met lenzen. Maar misschien zijn deze tips ook wel handig voor je als je zelf al een tijdje een lenzendrager bent, of je bent nog aan het twijfelen om lenzen te nemen!

Lenzen indoen


Misschien eng als je niet gewend bent om aan je oog te zitten. Maar wij zullen je geruststellen: als het goed is moet het geen vervelend gevoel geven als je de lens in je oog doet. 

autre.

Een paar tips: 

- Als eerst natuurlijk: handen wassen! Je gaat aan je oog zitten en daarbij wil je zeker geen infecties met vieze handen veroorzaken bij het oog. Was daarom altijd je handen. 


- Bij het pakken van de lens uit het doosje, moet je opletten dat je de lens niet omvouwt. Vaak kan het geen kwaad, maar vooral zachte lenzen zijn hier kwetsbaar voor, dus pas wel op. De lens kun je het best met je duim en wijsvinger voorzichtig pakken. Als je lange nagels hebt, probeer deze dan zoveel mogelijk weg te houden van de lens. Handig is om in het begin je nagels kort te houden!

- Leg de lens op je vinger. Let er wel op dat de lens niet binnenstebuiten op je vingertop ligt, dit kun je checken door vanaf de zijkant naar de lens te kijken. Als de randen van de lens naar buiten uitsteken, dan zit de lens omgeklapt. De lens zit goed als de randen een mooie lijn volgen zonder uit te steken. 


- Soms kan de lens nogal plakken aan je vinger en wil het niet aan je oog 'plakken'. Dit kun je verhelpen door wat lenzenvloeistof op de lens te doen en daarna de lens in je oog te doen. Ook geeft het een soort 'verkoeling' aan de ogen. 

- Leg de lens om de top van je rechterwijsvinger (of linker als je linkshandig bent). Pak dan met je middelvinger van je rechterhand de onderkant van het ooglid en pak met je andere middelvinger de bovenkant van je ooglid. Richt nu goed met de lens naar je oog, probeer niet weg te draaien met je oog en niet te knipperen! Het kan best wel even duren voordat het snel lukt. Gelukkig oefen je eerst bij de opticien en die is er natuurlijk voor om je te helpen en aanwijzingen te geven.


Lenzen uitdoen
Dit klusje wordt vaak moeilijker gevonden dan het indoen. Een paar tips van ons:

- Na een lange dag ben je vaak erg moe en wil je zo snel mogelijk je bed induiken. Maar vergeet toch je lenzen niet! Slapen met lenzen is niet goed voor je ogen en ook niet voor de lenzen. Je ogen en lenzen worden droger en de lenzen zuigen zich vast aan de ogen. Daarbij is het moeilijker om je lenzen eruit te halen. 


- Haal de lenzen eruit met je vingers. Er zijn ook speciale dingetjes waarmee je de lens uit kunt halen, zoals een zuignap. Hier hebben wij geen ervaring mee, maar met de vingers wel! Pak de lens voorzichtig uit het oog door zachtjes te knijpen in de lens. De lens zal in veel gevallen makkelijk loskomen en uit je oog komen. 
Als de lens blijft plakken aan je ogen, kun je je vingers een beetje nat maken met lenzenvloeistof. Vaak komen de lenzen er dan ook gewoon uit. Bij dit klusje gebruik je dezelfde vingers om je oog open te houden als om de lens in te doen, alleen nu helpt de rechter duim nog eens mee om de lens er samen met je rechterwijsvinger uit je oog te halen! 


Lenzen bewaren

De lenzen bewaar je verder gewoon in een lenzendoosje met dagelijks ververste lenzenvloeistof. Als je lenzen een bepaalde tijd goed zijn (bijv. maandlenzen), schrijf dan de datum van de dag waarop je je lenzen moet verwisselen ergens op. Bijvoorbeeld in je agenda, of sla het op in je telefoon. 
Het is belangrijk je lenzen te verwisselen als het nodig is. De lenzen laten naarmate langere tijd, minder zuurstof door en de kans op bacteriën groeit ook. 
Verder nog wat tips: 
- Als je gaat zwemmen kan het best tricky zijn om je lenzen in te laten. Sowieso kun je beter niet met ogen open onder water zwemmen met lenzen in. Je kúnt wel met lenzen zwemmen, maar houdt daarbij rekening met het feit dat je je lenzen kunt verliezen. Daarom kun je beter lenzen van vorige maand indoen. De oude lenzen kun je bewaren en als je ze een keer nodig hebt, gebruiken. Eén keer kan geen kwaad, maar na dat dagje zwemmen kun je ze beter weggooien! Vooral zachte lenzen werken net als een spons: ze zuigen het (zwembad)water op, samen met alle bacteriën die in het water leven.  

- Doe je make-up pas op nadat je de lenzen in hebt gedaan, maar verwijder make-up resten pas weer nadat je lenzen uit je ogen hebt gehaald. Ook wordt er geadviseerd door de opticien om geen make-up op de waterlijn (binnen je oog) en wél waterproof make-up te gebruiken. 

Nog vragen? Ze zijn altijd welkom! Liefs' Mendy & Iris

1 opmerking:

  1. Goede informatieve blog! Ik draag zelf al jaren lenzen en ben tegenwoordig overgestapt op het online kopen van lenzen, dat scheelt me toch heel wat euro's in de maand! Laat natuurlijk wel eerst je controleren bij een oogarts voor het gewenste resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...