4 mei 2015

Vrijheid, Freedom, Liberté

Vandaag is het vier mei. Iedereen weet wat dit inhoudt. De dodenherdenking is vanavond om acht uur op NPO1. Ik kan hem vanavond op tv zien, voorgaande jaren moest ik klarinet spelen bij de herdenking in mijn dorp. Ondanks dat vanavond de herdenking is wil ik het hebben over vrijheid. Want morgen is het Bevrijdingsdag.


BronIedereen zou vrij moeten kunnen zijn. Ik besef het niet altijd dat ik echt geluk heb dat ik vrij ben. Maar zoveel kinderen, zelfs volwassenen zijn niet vrij. Landen zijn niet vrij en wat hebben wij een geluk dat we in Nederland wonen.

En natuurlijk is Nederland ook niet alles. De politiek ligt vaak overhoop om over het weer en de zwarte pieten discussie maar te zwijgen. Maar wij mogen zeggen wat we willen, we hebben vrijheid van meningsuiting. En natuurlijk is daar wel een grens aan verbonden die bij de één verder ligt dan bij de ander. Maar we zijn vrij.

Ik kan me niet bedenken hoe het is om niet vrij te zijn. Het lijkt me verschrikkelijk en ik moet me vaker gaan beseffen dat het best bijzonder is dat ik zo ongeveer kan doen wat ik wil. 

Maar we moeten onze vrijheid niet op de proef stellen. Je moet inzien dat, ondanks dat je vrij bent, niet alles zomaar kan. 

Vrijheid is iets wat iedereen verdient en waar iedereen uiteindelijk voor vecht. Vrijheid en onafhankelijkheid. Dat willen we uiteindelijk allemaal. En voor vrouwen is dit korter dan voor mannen in Nederland. In andere landen zijn vrouwen helemaal niets en zij durven niet te verlangen naar vrijheid.


Bron
Maar wat moeten we daar dan aan doen? Dat weet ik niet zo goed. Vrijheid en vrijheid van meningsuiting is altijd een lastig onderwerp en ik weet nooit zo goed wat ik er mee aanmoet. Ik kan er niet voor zorgen dat vrouwen vrijer kunnen zijn of dat landen onafhankelijk worden. Dat kunnen maar weinig mensen. En vaak moet dat met geweld. Wat doe je eraan?

Vrijheid, Freedom, Liberté. Allemaal betekent het hetzelfde. Vrijheid. Geniet van je vrijheid en denk er af en toe aan dat lang niet iedereen vrij is, maar dat er wel een grens ligt aan die vrijheid. En dan opeens is het leven in Nederland helemaal zo slecht nog niet.

                                                              Xx Sara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...